Geschillenregeling voor geschillen over de toepassing van het fokprogramma, de statuten, het huishoudelijk reglement en de beslissingen van de stamboekvereniging
Stamboekverenigingen en fokkerijgroeperingen hebben, onverminderd de rol van de rechtscolleges, een verantwoordelijkheid om geschillen tussen fokkers onderling en geschillen tussen fokkers en de stamboekvereniging of fokkerijgroepering bij de uitvoering van goedgekeurde fokprogramma’s te beslechten, overeenkomstig het huishoudelijk reglement (art. 14.4 van Fokkerijverordening (EU) 2016/1012).
Rechten en plichten van de fokkers, desgevallend de leden en de stamboekvereniging
1. De stamboekvereniging moet de gelijke behandeling van fokkers die deelnemen aan het fokprogramma waarborgen.
2. Rechten en plichten van fokkers die deelnemen aan een fokprogramma:
Deze afwijkende beperking mag evenwel niet van toepassing zijn op de inschrijving in
een stamboek van dat ras ten behoeve van voortplanting.
3. Rechten en plichten van leden wanneer de fokkers lid kunnen worden:
Wanneer een stamboekvereniging het recht voorziet dat een fokker lid wordt, hebben fokkers ook het recht lid te worden en deel te nemen aan de vaststelling en ontwikkeling van het fokprogramma, volgens de voorschriften in haar huishoudelijk reglement.
4. Fokkers, die deelnemen aan een goedgekeurd fokprogramma, zijn vrij hun raszuivere paarden te kiezen voor selectie en fokkerij, hun nakomelingen te laten inschrijven in het stamboek of eigenaar te zijn van hun raszuivere paarden;
5. Rechten en plichten van de stamboekvereniging:
Het fokprogramma
Het fokprogramma wordt vastgesteld en ontwikkeld volgens de voorschriften in het huishoudelijk reglement en dit overeenkomstig de geldende reglementering, met name:
Onderstaande tekst is een beknopte versie van de regeling voor stamboekpaarden en –ezels die vervat is in de Fokkerijverordening.
“Raszuivere paarden” heeft voor het vervolg van de tekst de betekenis van “raszuivere –paarden en raszuivere ezels”.
Het fokprogramma bestaat uit een reeks systematische verrichtingen, waaronder het registreren, selecteren, fokken en uitwisselen van raszuivere paarden en levende producten daarvan die worden opgezet en uitgevoerd om de gewenste fenotypische en/of genotypische eigenschappen bij de beoogde fokpopulatie te verbeteren of in stand te houden.
Het fokprogramma wordt vastgelegd in het foktechnisch reglement. Het bevat onder andere:
Vanaf 1 november 2018 mogen erkende stamboekverenigingen geen fokprogramma meer uitvoeren in een andere lidstaat wanneer dat niet vooraf is aangemeld bij de bevoegde overheid van die andere lidstaat. Tot 31 oktober 2018 volstaat de aanmelding van het fokprogramma. Vanaf 1 november 2018 moet een erkende stamboekvereniging die haar geografisch gebied wil uitbreiden naar een nieuwe lidstaat, de volledige goedkeuringsprocedure door die nieuwe lidstaat doorlopen.
Het stamboek dat een stamboekvereniging bijhoudt bestaat uit een hoofdsectie en, indien de stamboekvereniging daartoe besluit, een of meer aanvullende secties voor paarden die niet voor inschrijving in de hoofdsectie in aanmerking komen. De stamboekvereniging kan in het fokprogramma van het ras beslissen de hoofdsectie van het stamboek in te delen in klassen:
Een paard waarvan de ouders ingeschreven zijn in de hoofdsectie van hetzelfde ras (of toegelaten kruising) voldoet aan de afstammingscriteria voor inschrijving in de hoofdsectie.
Een veulen afkomstig van 2 paarden uit de aanvullende sectie voldoet aan de afstammingscriteria voor inschrijving in de hoofdsectie, gezien de identiteit van beide ouders is geregistreerd in de aanvullende sectie.
Indien een stamboekvereniging aanvullende secties vaststelt, neemt ze, op verzoek van fokkers, dieren van de onder hun fokprogramma vallende soorten die niet in aanmerking komen voor inschrijving in de hoofdsectie, op in de desbetreffende aanvullende secties, mits de dieren aan de voorwaarden in bijlage II, deel 1; hoofdstuk II van de Fokkerijverordening voldoen.
Voor paarden uit de aanvullende sectie is er in de Fokkerijverordening geen zoötechnisch certificaat geregeld. Vanuit het standpunt dierengezondheid worden alleen raszuivere paarden als stamboekpaarden aanzien.
Een stamboekvereniging kan de inschrijving van een raszuiver paard in de hoofdsectie niet weigeren wanneer het reeds is ingeschreven in de hoofdsectie van een stamboek van hetzelfde ras of van een ander ras waarvoor een kruisingsprogramma is opgesteld. Dit verbod tot weigering geldt ook voor een raszuiver paard uit het stamboek van een andere erkende stamboekvereniging of van een fokorgaan.
Een fokorgaan is een fokkersvereniging, fokkerij-organisatie of officiële dienst in een derde land die van een officiële dienst in dat derde land toestemming heeft verkregen voor de binnenkomst in de Unie van raszuivere paarden voor het fokken.
Het fokprogramma dient de overgang van de aanvullende sectie naar de hoofdsectie te regelen.
De stamboekvereniging kan in het fokprogramma regelen dat raszuivere paarden eerst een bepaalde beoordeling (bv. exterieur en/of veterinaire keuring, prestatie- of genoomonderzoek) ondergaan, vooraleer ze in een specifieke klasse van de hoofdsectie worden ingeschreven. Bv. pas overgang naar hoofdsectie klasse A, indien het paard door de officiële jury geklasseerd wordt in eerste categorie.
Een paard wordt ingeschreven in een bepaalde sectie of klasse volgens diens kenmerken (afstamming, toelating tot de voortplanting). Indien het niet duidelijk is tot welk ras het paard behoort, zal de stamboekvereniging het paard desgevallend opnemen in de aanvullende sectie van het Stamboek. Het is de verantwoordelijkheid van de fokker of de eigenaar van het paard om ervoor te zorgen dat alle nodige bewijsstukken worden toegevoegd bij een aanvraag tot inschrijving zodat het ondubbelzinnig duidelijk is tot welke sectie/klasse het in te schrijven paard behoort. Het zoötechnisch certificaat moet volstaan voor inschrijving in de hoofdsectie.
De fokkerijverordening bevat specifieke voorschriften voor de verhouding tussen en de werking van moederstamboek en dochterstamboek. Een stamboekvereniging die aan het departement verklaart dat haar fokprogramma de voorschriften regelt als dochterstamboek van het ras, neemt de beginselen van het stamboek van oorsprong van het ras op in haar fokprogramma.
Raszuivere paarden worden alleen in een stamboek ingeschreven als ze geïdentificeerd zijn met een dek-certificaat. Het is mogelijk te verplichten dat de identificatie gebeurt vóór het spenen. Mits het departement én het moederstamboek dat toestaan kan het dek-certificaat vervangen worden door DNA-analyse of bloedgroepenonderzoek.
Een stamboekvereniging die een goedgekeurd fokprogramma voor het ras uitvoert, aanvaardt:
Bij raszuivere paarden en ezels bestaat de mogelijkheid tot verbod of beperking van reproductietechnieken of het gebruik van raszuivere fokdieren, met inbegrip van het gebruik van levende producten daarvan (art. 21.2 FV). Indien men van die mogelijkheid gebruik wenst te maken dient dat gespecifieerd te worden in het fokprogramma. Wanneer een moederstamboek de mogelijkheid tot verbod of beperking invoert is dat bindend voor de dochterstamboeken.
Bij met uitsterven bedreigde rassen bestaat de mogelijkheid tot verbod of beperking van het gebruik van raszuivere fokdieren, met inbegrip van het gebruik van levende producten daarvan, indien dat gebruik de instandhouding of de genetische diversiteit van het ras in gevaar zou kunnen brengen (art. 21.3 FV). Indien men van die mogelijkheid gebruik wenst te maken dient dat gespecifieerd te worden in het fokprogramma.
Significante wijzigingen in een goedgekeurd fokprogramma dienen vooraf schriftelijk meegedeeld te worden aan het Departement Landbouw en Visserij. De wijzigingen zijn goedgekeurd, tenzij het Departement Landbouw en Visserij binnen 90 dagen vanaf de datum van de mededeling anders aangeeft. De stamboekvereniging moet de fokkers (leden) op transparante wijze en tijdig in kennis stellen van de goedgekeurde wijzigingen.
Geschillen
Basisregels
Door hun aansluiting als lid gaan de leden van de stamboekvereniging de verbintenis aan zich te onderwerpen aan de statuten, het huishoudelijk reglement, het foktechnisch reglement en de beslissingen van de organen van de stamboekvereniging. Elk lid kan op ieder ogenblik ontslag nemen als lid van de stamboekvereniging. Elk lid wordt verondersteld ontslag te nemen als het nalaat of weigert zijn jaarlijks lidgeld te betalen.
Door deel te nemen aan keuringen, wedstrijden, prijskampen of shows verklaren de deelnemers zich onvoorwaardelijk akkoord zich te onderwerpen aan het wedstrijdreglement en aan de beoordeling van de juryleden en de beslissingen van de organen van de stamboekvereniging. Op keuringen, wedstrijden, prijskampen en shows zijn de beslissingen van de door de stamboekvereniging aangestelde jury definitief en onherroepelijk, met inbegrip van de beoordeling, het desgevallend klasseren van de paarden en de verstrekte uitleg en gemaakte bemerkingen.
Tegen een veterinaire keuringsuitslag kan beroep worden aangetekend door het indienen van een schriftelijk verzoek bij het secretariaat van de stamboekvereniging voor een tweede opinie en/of herkeuring bij .... De uitslag van de tweede veterinaire keuring is bindend. De kosten hieraan verbonden zijn voor rekening van de eigenaar van het paard.
Tegen een resultaat op een keuring, wedstrijd, prijskamp of show kan geen verzet of beroep worden aangetekend. De beslissing van de aanwezige juryleden is definitief en bindend voor alle deelnemers van de betrokken keuring, wedstrijd, prijskamp of show.
Indien het fokprogramma voorziet dat hengsten kunnen uitgesloten worden tot de voortplanting, is tegen de goedkeuring of weigering van goedkeuring voor de dekdienst voor opname van de uit die hengst geboren veulens in een bepaalde sectie of klasse van het stamboek is eveneens geen verzet of beroep mogelijk.
Tegen een beoordeling op een keuring, wedstrijd, prijskamp of show kan wel bezwaar worden aangetekend door de klacht met een aangetekend schrijven naar het secretariaat van de stamboekvereniging te sturen binnen de vijf dagen na de keuring, wedstrijd, prijskamp of show. Het bezwaar zal worden onderzocht door de Raad van Bestuur die daarbij advies kan vragen aan één of meerdere van de door de stamboekvereniging aangestelde juryleden. Het resultaat van het onderzoek zal schriftelijk aan het lid worden meegedeeld. Deze beslissing kan inhouden dat de stamboekvereniging maatregelen neemt, bv; aanpassingen of verduidelijkingen aan het reglement, of maatregelen tegenover een jurylid, … doch dat kan nooit leiden tot het wijzigen van de door de jury genomen beslissing. Een gerechtelijke betwisting is niet mogelijk.
De stamboekvereniging heeft de mogelijkheid om – ook buiten een keuring, wedstrijd, prijskamp of show – een lineaire score te geven. Tegen een lineaire score is geen verzet of beroep mogelijk. Een lineaire score betreft enkel het constateren en beschrijven van relevante exterieur- en bewegingskenmerken van het paard vergeleken met het gemiddelde van de raspopulatie.
De stamboekvereniging heeft de mogelijkheid predicaten toe te kennen of te weigeren. Tegen het toekennen of weigeren van toekenning van een predicaat is geen verzet of beroep mogelijk. De predicaten worden uitgereikt op basis van de gegevens die gekend zijn bij het secretariaat van het Stamboek. Ontbrekende gegevens dienen door de eigenaar zelf te worden voorgelegd.
De inschrijving van een paard in een bepaalde sectie of klasse van het Stamboek, gebeurt overeenkomstig het fokprogramma. Tegen een inschrijving in een bepaalde sectie of klasse van het Stamboek is geen verzet of beroep mogelijk.
Mogelijke sancties
Volgende sancties kunnen door de stamboekvereniging opgelegd worden aan de leden, ongeacht of deze gewoon lid zijn, lid van de algemene vergadering of bestuurslid:
Deze sancties kunnen enkel opgelegd worden:
Alvorens maatregelen te treffen in verband met op non-actief stellen of uitsluiting, moet de Raad van Bestuur het betrokken lid uitnodigen om zich te kunnen verdedigen tegen de aangevoerde beschuldiging.
Voor de overige sancties kan de raad van bestuur een voorstel van beslissing nemen zonder het betrokken lid uit te nodigen om gehoord te worden. Het gemotiveerde voorstel van beslissing van de raad van bestuur wordt schriftelijk meegedeeld aan het betrokken lid, met vermelding dat het betrokken lid, indien hij hier niet mee instemt, kan vragen gehoord te worden, door de raad van bestuur of een door de raad van bestuur aan te duiden vertegenwoordiging van minstens drie bestuursleden. Na het horen van het betrokken lid zal de raad van bestuur een definitieve beslissing nemen bij absolute meerderheid van stemmen van de aanwezige leden.
Indien één of meer der partijen zich niet kunnen vinden in een door de raad van bestuur genomen beslissing, kunnen klager en/of stamboekvereniging, het geschil voor advies en/of bemiddeling voorleggen aan de bemiddelingscommissie van de subsector fokkerij van PaardenPunt Vlaanderen. In dat geval neemt de raad van bestuur pas een beslissing na ontvangst van het advies van de bemiddelingscommissie. Dit advies is niet bindend. De beslissing van de raad van bestuur wordt meegedeeld aan het lid bij aangetekend schrijven.
Optioneel: Het lid kan beroep aantekenen tegen de beslissing genomen door de raad van bestuur bij aangetekend schrijven, te versturen aan de maatschappelijke zetel van de stamboekvereniging binnen de maand na het aangetekend versturen van de beslissing. In dat geval zal het ingediende beroep op de agenda van de eerstvolgende algemene vergadering van de stamboekvereniging worden geplaatst en zal de algemene vergadering hierin beslissen.
Bemiddelingscommissie
De vzw PaardenPunt Vlaanderen, subsector fokkerij, voorziet in een Bemiddelingscommissie, met het oog op het verlenen van een niet bindend advies/verzoeningsvoorstel en bemiddeling, om geschillen tussen fokkers onderling of tussen fokkers en de stamboekvereniging op te lossen. Deze commissie bestaat uit een aantal door de vzw PaardenPunt Vlaanderen, subsector fokkerij aan te zoeken onafhankelijke en deskundige leden:
Alle leden worden benoemd door de raad van bestuur van PaardenPunt Vlaanderen, op voordracht van de Subsector Fokkerij.
Wanneer een geschil voor advies en/of bemiddeling voorgelegd wordt aan de bemiddelingscommissie, duidt het dagelijks bestuur van de subsector Fokkerij, in functie van de aard en het belang van het geschil één of drie leden van de bemiddelingscommissie aan, die belast worden met het formuleren van een niet-bindend advies en/of bemiddeling. Bij de aanstelling wordt er rekening mee gehouden dat de leden onafhankelijk kunnen handelen. Zo mag er bv. geen betrokkenheid zijn bij de werking van de betreffende stamboekvereniging, … De leden van de bemiddelingscommissie kunnen weigeren in een geschil tussen te komen. Vooraleer hun opdracht aan te vatten maken de leden van de bemiddelingscommissie een bestek van de kostprijs van hun opdracht over aan PaardenPunt Vlaanderen, dewelke dit als provisie factureert aan de vraagsteller(s), met respect van de BTW-verplichtingen en een overhead van 30%. Daarbij wordt ook de naam, het adres en de hoedanigheid van de aangestelde commissieleden meegedeeld. De leden van de bemiddelingscommissie hebben geen recht op een hogere vergoeding dan deze die voorzien werd in hun bestek.
Na ontvangst van betaling van deze factuur wordt de bemiddelingscommissie in werking gesteld en wordt de voorziene vergoeding uitbetaald aan de commissieleden. De leden van de bemiddelingscommissie verbinden er zich toe geen vergoeding aan te rekenen voor prestaties voorafgaandelijk aan ontvangst van betaling van voormelde facturatie. Behoudens het maken van voormeld bestek worden de commissieleden ook niet geacht enige prestatie te leveren.
De aangestelde leden van de bemiddelingscommissie roepen de partijen samen, vragen alle relevante informatie en documenten op bij de partijen, bemiddelen in functie van het in onderling overleg beslechten van het geschil, en formuleren, wanneer geen verzoening kan worden bereikt, een niet-bindend advies, dat zij schriftelijk overmaken aan de partijen in het geschil, met kopie per mail aan de hiertoe aangeduide mailadressen van de Subsector Fokkerij en PaardenPunt Vlaanderen. Alles verloopt tegensprekelijk, zodanig dat alle partijen kennis hebben van alle argumenten en stukken van de tegenpartij.
Partijen hebben de mogelijkheid zich voorafgaandelijk aan het voorleggen van het geschil aan de bemiddelingscommissie akkoord te verklaren dat de bemiddelingscommissie in plaats van een niet-bindend advies, een bindende beslissing zal nemen. Tenzij door de partijen bij het voorleggen van het geschil aan de bemiddelingscommissie voor een bindende beslissing gemeld wordt dat zij vrij blijven het geschil aan de gewone rechter voor te leggen is een gerechtelijke betwisting niet meer mogelijk.
Partijen hebben het recht zich bij de behandeling van een geschil door de bemiddelingscommissie door derden te laten bijstaan of vertegenwoordigen. De bemiddelingscommissie kan hun persoonlijke verschijning vragen.
De tussenkomst van de bemiddelingscommissie resulteert in een akkoord na bemiddeling, een niet-bindend advies of een bindende beslissing.
Deze bevat:
De leden van de commissie en al wie bij de behandeling van het geschil betrokken was, zijn tot geheimhouding verplicht, betreffende alle gegevens die hen bij de behandeling van het geschil ter kennis komen.
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de bemiddelingscommissie, met inachtneming van eisen van redelijkheid en billijkheid.
Stamboekverenigingen en fokkerijgroeperingen hebben, onverminderd de rol van de rechtscolleges, een verantwoordelijkheid om geschillen tussen fokkers onderling en geschillen tussen fokkers en de stamboekvereniging of fokkerijgroepering bij de uitvoering van goedgekeurde fokprogramma’s te beslechten, overeenkomstig het huishoudelijk reglement (art. 14.4 van Fokkerijverordening (EU) 2016/1012).
Rechten en plichten van de fokkers, desgevallend de leden en de stamboekvereniging
1. De stamboekvereniging moet de gelijke behandeling van fokkers die deelnemen aan het fokprogramma waarborgen.
2. Rechten en plichten van fokkers die deelnemen aan een fokprogramma:
- fokkers die op bedrijven binnen het geografisch gebied van een goedgekeurd fokprogramma raszuivere paarden houden die behoren tot het ras, de foklijn of kruising waarop dat fokprogramma betrekking heeft, hebben het recht aan dat fokprogramma deel te nemen.
- fokkers die deelnemen aan een goedgekeurd fokprogramma hebben het recht:
- hun raszuivere paarden te laten inschrijven in de hoofdsectie van het stamboek;
- hun paarden te laten inschrijven in de aanvullende sectie van het stamboek wanneer het stamboek een aanvullende sectie bevat; stamboekverenigingen die een goedgekeurd fokprogramma voor een bepaald ras uitvoeren, kunnen hiervan afwijken en eisen dat een raszuiver veulen dat op een specifiek grondgebied geboren is, ingeschreven wordt in een bepaald stamboek van zijn ras.
- er binnen het grondgebied van de Europese Unie meerdere stamboekverenigingen zijn die een stamboek voor dat ras bijhouden én
- het fokprogramma van die verenigingen het volledige grondgebied van de Europese
Deze afwijkende beperking mag evenwel niet van toepassing zijn op de inschrijving in
een stamboek van dat ras ten behoeve van voortplanting.
- deel te nemen aan prestatieonderzoek en genetische evaluatie;
- een zoötechnisch certificaat te verkrijgen;
- op hun vraag actuele resultaten van het prestatieonderzoek en de genetische evaluatie voor hun raszuivere paarden te ontvangen, wanneer die resultaten beschikbaar zijn;
- toegang te krijgen tot alle andere diensten die de stamboekvereniging voor dat fokprogramma aan de deelnemende fokkers verleent.
3. Rechten en plichten van leden wanneer de fokkers lid kunnen worden:
Wanneer een stamboekvereniging het recht voorziet dat een fokker lid wordt, hebben fokkers ook het recht lid te worden en deel te nemen aan de vaststelling en ontwikkeling van het fokprogramma, volgens de voorschriften in haar huishoudelijk reglement.
4. Fokkers, die deelnemen aan een goedgekeurd fokprogramma, zijn vrij hun raszuivere paarden te kiezen voor selectie en fokkerij, hun nakomelingen te laten inschrijven in het stamboek of eigenaar te zijn van hun raszuivere paarden;
5. Rechten en plichten van de stamboekvereniging:
- de stamboekvereniging heeft het recht haar fokprogramma goed te keuren of goedgekeurde fokprogramma’s zelfstandig vast te stellen en uit te voeren, op voorwaarde dat ze voldoen aan de voorschriften van de Fokkerijverordening;
- de stamboekvereniging heeft het recht fokkers uit te sluiten van deelname aan een goedgekeurd fokprogramma wanneer ze de regels van het fokprogramma of van het huishoudelijk reglement niet nakomen;
- de stamboekvereniging heeft het recht fokkers uit te sluiten van lidmaatschap wanneer die fokkers hun verplichtingen in het huishoudelijk reglement niet nakomen;
- de stamboekverenigingen hebben een verantwoordelijkheid geschillen tussen fokkers onderling of tussen fokkers en de stamboekvereniging over de uitvoering van goedgekeurde fokprogramma’s te beslechten volgens hun huishoudelijk reglement. Die verantwoordelijkheid geldt onverminderd de rol van rechtscolleges.
Het fokprogramma
Het fokprogramma wordt vastgesteld en ontwikkeld volgens de voorschriften in het huishoudelijk reglement en dit overeenkomstig de geldende reglementering, met name:
- De Fokkerijverordening (EU) 2016/1012
- De gedelegeerde Verordening (EU) DA 2017/1940 over zoötechnische certificaten voor raszuivere paardachtigen
- De uitvoeringsverordening (EU) 2017/716 over zoötechnische certificaten voor sperma, eicellen en embryo’s van raszuivere paardachtigen
- Het Fokkerijbesluit.
Onderstaande tekst is een beknopte versie van de regeling voor stamboekpaarden en –ezels die vervat is in de Fokkerijverordening.
“Raszuivere paarden” heeft voor het vervolg van de tekst de betekenis van “raszuivere –paarden en raszuivere ezels”.
Het fokprogramma bestaat uit een reeks systematische verrichtingen, waaronder het registreren, selecteren, fokken en uitwisselen van raszuivere paarden en levende producten daarvan die worden opgezet en uitgevoerd om de gewenste fenotypische en/of genotypische eigenschappen bij de beoogde fokpopulatie te verbeteren of in stand te houden.
Het fokprogramma wordt vastgelegd in het foktechnisch reglement. Het bevat onder andere:
- de naam van het ras, teneinde verwarring te voorkomen met de naam van gelijkaardige raszuivere paarden of andere rassen, foklijnen of kruisingen die in andere stamboeken ingeschreven of geregistreerd zijn;
- de gedetailleerde eigenschappen van de raszuivere paarden van het ras en de belangrijkste kenmerken in de ras-standaard;
- de voornaamste doelstellingen van het fokprogramma: het fokdoel, met in voorkomend geval de gedetailleerde evaluatiecriteria voor de selectie van de raszuivere paarden;
- het geografisch gebied waar het wordt uitgevoerd; dit omvat elke lidstaat (of deel ervan) waar de stamboekvereniging minstens één lid of fokker heeft die deelneemt aan het fokprogramma.
Vanaf 1 november 2018 mogen erkende stamboekverenigingen geen fokprogramma meer uitvoeren in een andere lidstaat wanneer dat niet vooraf is aangemeld bij de bevoegde overheid van die andere lidstaat. Tot 31 oktober 2018 volstaat de aanmelding van het fokprogramma. Vanaf 1 november 2018 moet een erkende stamboekvereniging die haar geografisch gebied wil uitbreiden naar een nieuwe lidstaat, de volledige goedkeuringsprocedure door die nieuwe lidstaat doorlopen.
Het stamboek dat een stamboekvereniging bijhoudt bestaat uit een hoofdsectie en, indien de stamboekvereniging daartoe besluit, een of meer aanvullende secties voor paarden die niet voor inschrijving in de hoofdsectie in aanmerking komen. De stamboekvereniging kan in het fokprogramma van het ras beslissen de hoofdsectie van het stamboek in te delen in klassen:
- hoofdsectie: de sectie van een stamboek waarin raszuivere paarden worden ingeschreven of geregistreerd en in aanmerking komen voor inschrijving, met gegevens over hun voorouders en, indien van toepassing, hun genetische aanleg;
- klasse: een horizontale afdeling van de hoofdsectie waarin raszuivere paarden worden ingeschreven op basis van hun genetische aanleg.
Een paard waarvan de ouders ingeschreven zijn in de hoofdsectie van hetzelfde ras (of toegelaten kruising) voldoet aan de afstammingscriteria voor inschrijving in de hoofdsectie.
Een veulen afkomstig van 2 paarden uit de aanvullende sectie voldoet aan de afstammingscriteria voor inschrijving in de hoofdsectie, gezien de identiteit van beide ouders is geregistreerd in de aanvullende sectie.
Indien een stamboekvereniging aanvullende secties vaststelt, neemt ze, op verzoek van fokkers, dieren van de onder hun fokprogramma vallende soorten die niet in aanmerking komen voor inschrijving in de hoofdsectie, op in de desbetreffende aanvullende secties, mits de dieren aan de voorwaarden in bijlage II, deel 1; hoofdstuk II van de Fokkerijverordening voldoen.
Voor paarden uit de aanvullende sectie is er in de Fokkerijverordening geen zoötechnisch certificaat geregeld. Vanuit het standpunt dierengezondheid worden alleen raszuivere paarden als stamboekpaarden aanzien.
Een stamboekvereniging kan de inschrijving van een raszuiver paard in de hoofdsectie niet weigeren wanneer het reeds is ingeschreven in de hoofdsectie van een stamboek van hetzelfde ras of van een ander ras waarvoor een kruisingsprogramma is opgesteld. Dit verbod tot weigering geldt ook voor een raszuiver paard uit het stamboek van een andere erkende stamboekvereniging of van een fokorgaan.
Een fokorgaan is een fokkersvereniging, fokkerij-organisatie of officiële dienst in een derde land die van een officiële dienst in dat derde land toestemming heeft verkregen voor de binnenkomst in de Unie van raszuivere paarden voor het fokken.
Het fokprogramma dient de overgang van de aanvullende sectie naar de hoofdsectie te regelen.
De stamboekvereniging kan in het fokprogramma regelen dat raszuivere paarden eerst een bepaalde beoordeling (bv. exterieur en/of veterinaire keuring, prestatie- of genoomonderzoek) ondergaan, vooraleer ze in een specifieke klasse van de hoofdsectie worden ingeschreven. Bv. pas overgang naar hoofdsectie klasse A, indien het paard door de officiële jury geklasseerd wordt in eerste categorie.
Een paard wordt ingeschreven in een bepaalde sectie of klasse volgens diens kenmerken (afstamming, toelating tot de voortplanting). Indien het niet duidelijk is tot welk ras het paard behoort, zal de stamboekvereniging het paard desgevallend opnemen in de aanvullende sectie van het Stamboek. Het is de verantwoordelijkheid van de fokker of de eigenaar van het paard om ervoor te zorgen dat alle nodige bewijsstukken worden toegevoegd bij een aanvraag tot inschrijving zodat het ondubbelzinnig duidelijk is tot welke sectie/klasse het in te schrijven paard behoort. Het zoötechnisch certificaat moet volstaan voor inschrijving in de hoofdsectie.
De fokkerijverordening bevat specifieke voorschriften voor de verhouding tussen en de werking van moederstamboek en dochterstamboek. Een stamboekvereniging die aan het departement verklaart dat haar fokprogramma de voorschriften regelt als dochterstamboek van het ras, neemt de beginselen van het stamboek van oorsprong van het ras op in haar fokprogramma.
Raszuivere paarden worden alleen in een stamboek ingeschreven als ze geïdentificeerd zijn met een dek-certificaat. Het is mogelijk te verplichten dat de identificatie gebeurt vóór het spenen. Mits het departement én het moederstamboek dat toestaan kan het dek-certificaat vervangen worden door DNA-analyse of bloedgroepenonderzoek.
Een stamboekvereniging die een goedgekeurd fokprogramma voor het ras uitvoert, aanvaardt:
- voor natuurlijke dekking, eender welk raszuiver fokdier van dat ras;
- voor kunstmatige inseminatie: sperma gewonnen van raszuivere fokpaarden en –ezels die overeenkomstig artikel 25 van de Fokkerijverordening een prestatieonderzoek of een genetische evaluatie hebben ondergaan indien dat op grond van het goedgekeurd fokprogramma vereist is;
- voor embryotransplantatie: eicellen die zijn gewonnen en gebruikt voor de productie van embryo’s die zijn geproduceerd met onder b) van dit lid gewonnen sperma, mits deze eicellen en embryo’s zijn gewonnen van raszuivere fokpaarden en –ezels die een prestatieonderzoek of een genetische evaluatie hebben ondergaan indien dat op grond van het goedgekeurd fokprogramma vereist is.
Bij raszuivere paarden en ezels bestaat de mogelijkheid tot verbod of beperking van reproductietechnieken of het gebruik van raszuivere fokdieren, met inbegrip van het gebruik van levende producten daarvan (art. 21.2 FV). Indien men van die mogelijkheid gebruik wenst te maken dient dat gespecifieerd te worden in het fokprogramma. Wanneer een moederstamboek de mogelijkheid tot verbod of beperking invoert is dat bindend voor de dochterstamboeken.
Bij met uitsterven bedreigde rassen bestaat de mogelijkheid tot verbod of beperking van het gebruik van raszuivere fokdieren, met inbegrip van het gebruik van levende producten daarvan, indien dat gebruik de instandhouding of de genetische diversiteit van het ras in gevaar zou kunnen brengen (art. 21.3 FV). Indien men van die mogelijkheid gebruik wenst te maken dient dat gespecifieerd te worden in het fokprogramma.
Significante wijzigingen in een goedgekeurd fokprogramma dienen vooraf schriftelijk meegedeeld te worden aan het Departement Landbouw en Visserij. De wijzigingen zijn goedgekeurd, tenzij het Departement Landbouw en Visserij binnen 90 dagen vanaf de datum van de mededeling anders aangeeft. De stamboekvereniging moet de fokkers (leden) op transparante wijze en tijdig in kennis stellen van de goedgekeurde wijzigingen.
Geschillen
Basisregels
Door hun aansluiting als lid gaan de leden van de stamboekvereniging de verbintenis aan zich te onderwerpen aan de statuten, het huishoudelijk reglement, het foktechnisch reglement en de beslissingen van de organen van de stamboekvereniging. Elk lid kan op ieder ogenblik ontslag nemen als lid van de stamboekvereniging. Elk lid wordt verondersteld ontslag te nemen als het nalaat of weigert zijn jaarlijks lidgeld te betalen.
Door deel te nemen aan keuringen, wedstrijden, prijskampen of shows verklaren de deelnemers zich onvoorwaardelijk akkoord zich te onderwerpen aan het wedstrijdreglement en aan de beoordeling van de juryleden en de beslissingen van de organen van de stamboekvereniging. Op keuringen, wedstrijden, prijskampen en shows zijn de beslissingen van de door de stamboekvereniging aangestelde jury definitief en onherroepelijk, met inbegrip van de beoordeling, het desgevallend klasseren van de paarden en de verstrekte uitleg en gemaakte bemerkingen.
Tegen een veterinaire keuringsuitslag kan beroep worden aangetekend door het indienen van een schriftelijk verzoek bij het secretariaat van de stamboekvereniging voor een tweede opinie en/of herkeuring bij .... De uitslag van de tweede veterinaire keuring is bindend. De kosten hieraan verbonden zijn voor rekening van de eigenaar van het paard.
Tegen een resultaat op een keuring, wedstrijd, prijskamp of show kan geen verzet of beroep worden aangetekend. De beslissing van de aanwezige juryleden is definitief en bindend voor alle deelnemers van de betrokken keuring, wedstrijd, prijskamp of show.
Indien het fokprogramma voorziet dat hengsten kunnen uitgesloten worden tot de voortplanting, is tegen de goedkeuring of weigering van goedkeuring voor de dekdienst voor opname van de uit die hengst geboren veulens in een bepaalde sectie of klasse van het stamboek is eveneens geen verzet of beroep mogelijk.
Tegen een beoordeling op een keuring, wedstrijd, prijskamp of show kan wel bezwaar worden aangetekend door de klacht met een aangetekend schrijven naar het secretariaat van de stamboekvereniging te sturen binnen de vijf dagen na de keuring, wedstrijd, prijskamp of show. Het bezwaar zal worden onderzocht door de Raad van Bestuur die daarbij advies kan vragen aan één of meerdere van de door de stamboekvereniging aangestelde juryleden. Het resultaat van het onderzoek zal schriftelijk aan het lid worden meegedeeld. Deze beslissing kan inhouden dat de stamboekvereniging maatregelen neemt, bv; aanpassingen of verduidelijkingen aan het reglement, of maatregelen tegenover een jurylid, … doch dat kan nooit leiden tot het wijzigen van de door de jury genomen beslissing. Een gerechtelijke betwisting is niet mogelijk.
De stamboekvereniging heeft de mogelijkheid om – ook buiten een keuring, wedstrijd, prijskamp of show – een lineaire score te geven. Tegen een lineaire score is geen verzet of beroep mogelijk. Een lineaire score betreft enkel het constateren en beschrijven van relevante exterieur- en bewegingskenmerken van het paard vergeleken met het gemiddelde van de raspopulatie.
De stamboekvereniging heeft de mogelijkheid predicaten toe te kennen of te weigeren. Tegen het toekennen of weigeren van toekenning van een predicaat is geen verzet of beroep mogelijk. De predicaten worden uitgereikt op basis van de gegevens die gekend zijn bij het secretariaat van het Stamboek. Ontbrekende gegevens dienen door de eigenaar zelf te worden voorgelegd.
De inschrijving van een paard in een bepaalde sectie of klasse van het Stamboek, gebeurt overeenkomstig het fokprogramma. Tegen een inschrijving in een bepaalde sectie of klasse van het Stamboek is geen verzet of beroep mogelijk.
Mogelijke sancties
Volgende sancties kunnen door de stamboekvereniging opgelegd worden aan de leden, ongeacht of deze gewoon lid zijn, lid van de algemene vergadering of bestuurslid:
- een vraag excuses aan te bieden
- een verwittiging
- een blaam
- het inhouden van prijzengeld en verplaatsingsvergoedingen
- het uitsluiten van het recht op deelname van leden en paarden aan wedstrijden, prijskampen of shows of andere activiteiten van de stamboekvereniging, gedurende maximaal 3 jaar, met dien verstande dat uitsluiting van het recht op deelname aan de keuring van hengsten of het inschrijven van veulens niet mogelijk is
- het op non-actief stellen als lid, lid van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur gedurende maximaal 3 maand, in afwachting van een beslissing over de vraag tot uitsluiting als lid, lid van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur. Deze beslissing kan genomen worden door de raad van bestuur, in afwachting van een vraag tot uitsluiting als lid. Hiertoe is een absolute meerderheid vereist van de aanwezige leden. De termijn van het op non-actief stellen beloopt maximaal 3 maand en is niet verlengbaar
- het uitsluiten als lid, lid van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur gedurende maximaal 5 jaar. Deze sanctie kan enkel genomen worden door de algemene vergadering, met minstens 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de algemene vergadering.
Deze sancties kunnen enkel opgelegd worden:
- in geval van misbruik of tekortkoming ten aanzien van de statuten of de bijzondere reglementen
- in geval van een veroordeling wegens een inbreuk op wettelijke bepalingen betreffende de Fokkerijverordening of het Fokkerijbesluit
- indien hun houding van dien aard is, dat zij schade kan berokkenen aan de belangen van de stamboekvereniging, zoals bij een ongepaste houding tegenover jury, inrichters of deelnemers op keuringen, wedstrijden, prijskampen of shows, of tekortkomingen betreffende de juistheid van afstamming.
Alvorens maatregelen te treffen in verband met op non-actief stellen of uitsluiting, moet de Raad van Bestuur het betrokken lid uitnodigen om zich te kunnen verdedigen tegen de aangevoerde beschuldiging.
Voor de overige sancties kan de raad van bestuur een voorstel van beslissing nemen zonder het betrokken lid uit te nodigen om gehoord te worden. Het gemotiveerde voorstel van beslissing van de raad van bestuur wordt schriftelijk meegedeeld aan het betrokken lid, met vermelding dat het betrokken lid, indien hij hier niet mee instemt, kan vragen gehoord te worden, door de raad van bestuur of een door de raad van bestuur aan te duiden vertegenwoordiging van minstens drie bestuursleden. Na het horen van het betrokken lid zal de raad van bestuur een definitieve beslissing nemen bij absolute meerderheid van stemmen van de aanwezige leden.
Indien één of meer der partijen zich niet kunnen vinden in een door de raad van bestuur genomen beslissing, kunnen klager en/of stamboekvereniging, het geschil voor advies en/of bemiddeling voorleggen aan de bemiddelingscommissie van de subsector fokkerij van PaardenPunt Vlaanderen. In dat geval neemt de raad van bestuur pas een beslissing na ontvangst van het advies van de bemiddelingscommissie. Dit advies is niet bindend. De beslissing van de raad van bestuur wordt meegedeeld aan het lid bij aangetekend schrijven.
Optioneel: Het lid kan beroep aantekenen tegen de beslissing genomen door de raad van bestuur bij aangetekend schrijven, te versturen aan de maatschappelijke zetel van de stamboekvereniging binnen de maand na het aangetekend versturen van de beslissing. In dat geval zal het ingediende beroep op de agenda van de eerstvolgende algemene vergadering van de stamboekvereniging worden geplaatst en zal de algemene vergadering hierin beslissen.
Bemiddelingscommissie
De vzw PaardenPunt Vlaanderen, subsector fokkerij, voorziet in een Bemiddelingscommissie, met het oog op het verlenen van een niet bindend advies/verzoeningsvoorstel en bemiddeling, om geschillen tussen fokkers onderling of tussen fokkers en de stamboekvereniging op te lossen. Deze commissie bestaat uit een aantal door de vzw PaardenPunt Vlaanderen, subsector fokkerij aan te zoeken onafhankelijke en deskundige leden:
- juristen, gespecialiseerd in hippisch recht
- dierenartsen, verbonden aan een universitaire faculteit en wetenschappelijke onderzoekers, gespecialiseerd in de paardenfokkerij, verbonden aan een universitaire faculteit
- vertegenwoordigers van de Subsector Fokkerij, gespecialiseerd in stamboekaangelegenheden.
Alle leden worden benoemd door de raad van bestuur van PaardenPunt Vlaanderen, op voordracht van de Subsector Fokkerij.
Wanneer een geschil voor advies en/of bemiddeling voorgelegd wordt aan de bemiddelingscommissie, duidt het dagelijks bestuur van de subsector Fokkerij, in functie van de aard en het belang van het geschil één of drie leden van de bemiddelingscommissie aan, die belast worden met het formuleren van een niet-bindend advies en/of bemiddeling. Bij de aanstelling wordt er rekening mee gehouden dat de leden onafhankelijk kunnen handelen. Zo mag er bv. geen betrokkenheid zijn bij de werking van de betreffende stamboekvereniging, … De leden van de bemiddelingscommissie kunnen weigeren in een geschil tussen te komen. Vooraleer hun opdracht aan te vatten maken de leden van de bemiddelingscommissie een bestek van de kostprijs van hun opdracht over aan PaardenPunt Vlaanderen, dewelke dit als provisie factureert aan de vraagsteller(s), met respect van de BTW-verplichtingen en een overhead van 30%. Daarbij wordt ook de naam, het adres en de hoedanigheid van de aangestelde commissieleden meegedeeld. De leden van de bemiddelingscommissie hebben geen recht op een hogere vergoeding dan deze die voorzien werd in hun bestek.
Na ontvangst van betaling van deze factuur wordt de bemiddelingscommissie in werking gesteld en wordt de voorziene vergoeding uitbetaald aan de commissieleden. De leden van de bemiddelingscommissie verbinden er zich toe geen vergoeding aan te rekenen voor prestaties voorafgaandelijk aan ontvangst van betaling van voormelde facturatie. Behoudens het maken van voormeld bestek worden de commissieleden ook niet geacht enige prestatie te leveren.
De aangestelde leden van de bemiddelingscommissie roepen de partijen samen, vragen alle relevante informatie en documenten op bij de partijen, bemiddelen in functie van het in onderling overleg beslechten van het geschil, en formuleren, wanneer geen verzoening kan worden bereikt, een niet-bindend advies, dat zij schriftelijk overmaken aan de partijen in het geschil, met kopie per mail aan de hiertoe aangeduide mailadressen van de Subsector Fokkerij en PaardenPunt Vlaanderen. Alles verloopt tegensprekelijk, zodanig dat alle partijen kennis hebben van alle argumenten en stukken van de tegenpartij.
Partijen hebben de mogelijkheid zich voorafgaandelijk aan het voorleggen van het geschil aan de bemiddelingscommissie akkoord te verklaren dat de bemiddelingscommissie in plaats van een niet-bindend advies, een bindende beslissing zal nemen. Tenzij door de partijen bij het voorleggen van het geschil aan de bemiddelingscommissie voor een bindende beslissing gemeld wordt dat zij vrij blijven het geschil aan de gewone rechter voor te leggen is een gerechtelijke betwisting niet meer mogelijk.
Partijen hebben het recht zich bij de behandeling van een geschil door de bemiddelingscommissie door derden te laten bijstaan of vertegenwoordigen. De bemiddelingscommissie kan hun persoonlijke verschijning vragen.
De tussenkomst van de bemiddelingscommissie resulteert in een akkoord na bemiddeling, een niet-bindend advies of een bindende beslissing.
Deze bevat:
- de inhoud van het akkoord na bemiddeling, het niet-bindend advies of de bindende beslissing
- de motivering ervan
- de namen van de leden van de commissie en hun handtekening
- de namen en woonplaats/maatschappelijke zetel van de partijen, en in geval het om een akkoord gaat, hun handtekening
- de datum.
De leden van de commissie en al wie bij de behandeling van het geschil betrokken was, zijn tot geheimhouding verplicht, betreffende alle gegevens die hen bij de behandeling van het geschil ter kennis komen.
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de bemiddelingscommissie, met inachtneming van eisen van redelijkheid en billijkheid.
geschillenregelingnl.pdf | |
File Size: | 232 kb |
File Type: |