1. Reglement voor deelname aan prijskampen
1.1. Algemeen Reglement
Het stamboek hanteert twee cathegorieën:
Klasse A: volwaardige raszuivere stamboekpony’s (zowel hengst als merrie), goedgekeurd door opgeleide juryleden, DNA onderzocht en licentie tot voortplanting
Klasse B: eveneens raszuiver, tonen bij keuring gebreken en worden opgenomen dit algemeen registeren, hebben de mogelijkheid tot voortplanting/ een herkeuring/herkansing om op te klimmen naar het A-register
Pony’s die over geen zuivere afstamming beschikken verwijzen wij door naar Paardenpunt Vlaanderen voor de aanmaak van een equipas
1.1.1. Alléén de pony’s die DEFINITIEF in het Belgische Studbook van de Shetlandpony zijn ingeschreven (dus minstens drie jaar oud zijn) mogen aan de Gewestelijke Prijskamp deelnemen.
· Een pony mag slechts éénmaal per jaar worden voorgesteld op een Gewestelijke Prijskamp.
· De eigenaar moet drager zijn van het getuigschrift van inschrijving afgeleverd door het Belgisch Studbook en moet de Belgische Nationaliteit bezitten of een gerechtelijke woonplaats in België hebben.
1.1.2. Bij DEFINITIEVE opname moet het getuigschrift bij het secretariaat van de wedstrijd worden neergelegd alvorens de ring te mogen betreden.
1.1.3. De Gewestelijke Prijskampen dienen als selectie voor deelname aan de Nationale Prijskamp.
· De tentoonstellers kunnen hun pony’s slechts voorstellen op de Gewestelijke Prijskamp aangeduid voor hun provincie.
· Zij dienen minstens drie maanden eigenaar te zijn van de pony die zij willen voorbrengen.
1.1.4. Op de Nationale Prijskamp worden slechts deze pony’s toegelaten die hebben deelgenomen aan een Gewestelijke Prijskamp.
· Dit getuigschrift is drie jaar geldig.
1.1.5. De pony’s moeten voor een wedstrijd worden ingeschreven bij middel van de ter beschikking gestelde inschrijvingsformulieren, welke men kan downloaden via de website: www. shetlandstudbook.be, rubriek wedstrijden -> wedstrijdformulieren.
· Deze inschrijvingsformulieren dienen tijdig op het Secretariaat van het Studbook toe te komen, dit is op de datum vermeld op de formulieren.
· Gelijktijdig met de verzending van de inschrijvingsformulieren dient het verschuldigd bedrag van deelname aan de wedstrijd te worden gestort op rekening 735.3061854.37 van het Belgische Studbook van de Shetlandpony.
· De inschrijving is slechts definitief als beide tijdig zijn toegekomen.
1.1.6. De dag van de wedstrijd dienen de pony’s ten minste 30 minuten voor de aanvang van de wedstrijd aanwezig te zijn op de aangegeven plaats.
1.1.7. De tentoonstellers worden vriendelijk verzocht hun pony’s niet te verlaten of onbewaakt achter te laten.
1.1.8. De tentoonstellers dienen zich te onderwerpen aan de beslissingen van de jury.
· Elke vijandige houding t.a.v. de jury kan het voorwerp uitmaken van een sanctie.
· Dergelijke uitspraak is voorbehouden aan de Raad van Bestuur.
1.1.9. De deelnemer die omwille van een omstreden beslissing van de jury één pony terugtrekt uit een prijskamp wordt automatisch uitgesloten met al de deelnemende pony’s. Deze beslissing wordt genomen door de voorzitter in samenspraak met de juryleden.
1.1.10. De beslissing van de jury is definitief.
1.1.11. Er worden prijzen toegekend in elke reeks. De jury heeft het recht bepaalde prijzen niet toe te kennen als het voorgestelde pony niet aan de verwachtingen voldoet.
1.1.12. De uitreiking van de medailles en/of bekers of schalen gebeurt dadelijk na het opmaken van de rangschikking.
· De vergoedingen worden achteraf toegezonden.
· Van deze manier van handelen kan worden afgeweken zoals bij de Nationale Prijskamp of op wedstrijden waar een speciale plechtigheid is voorzien.
1.1.13. De pony’s mogen het wedstrijdterrein niet verlaten zolang al de wedstrijden niet beëindigd zijn.
1.1.14. Het Belgische Studbook verwerpt elke verantwoordelijkheid zowel van ongeval als van diefstal.
1.1.15. Een begonnen prijskamp moet beëindigd worden zonder onderbreking, tenzij door heerkracht.
1.1.16. De tentoonstellers hebben het recht op een discrete manier uitleg te vragen aan de jury over deze of gene beslissing. Dit recht loopt ten einde bij het afsluiten van de prijskamp.
1.1.17. Voor al de gevallen die door het wedstrijdreglement niet voorzien zijn, beslist de Raad van Bestuur van het Belgische Studbook van de Shetlandpony. zonder enig verhaal!
1.1.18. Een deelnemer wordt geacht het reglement voldoende te kennen. De deelname aan een prijskamp houdt in dat men zich met de uitvoering akkoord verklaart.
1.2. Reglement Nationale prijskamp en Gewestelijke prijskampen
1.2.1. Op de Nationale prijskamp is er de volgende reeksindeling:
1ste reeks : Hengsten 81 cm en +
2de reeks : Hengsten van 76 tot 80 cm
3de reeks : Hengsten 71 cm tot 75cm
4de reeks : Hengsten 70 cm en -
5de reeks : Merries 81 cm en +
6de reeks : Merries van 76 tot 81 cm
7de reeks : Merries 71 cm tot 75cm
8ste reeks : Merries 70 cm en -
1.2.3. De Gewestelijke prijskampen worden volgens de volgende reeksindeling ingedeeld:
1ste reeks : Hengsten 81 cm en +
2de reeks : Hengsten van 76 tot 80 cm
3de reeks : Hengsten 75 cm en –
4de reeks : Merries 81 cm en +
5de reeks : Merries van 76 tot 81 cm
6de reeks : Merries 75 cm en –
1.2.4. Reeksen waarvan het aantal inschrijvingen te groot is kunnen worden gesplitst. De splitsing is mogelijk vanaf tien aanwezigen.
1.2.5 Op de Nationale Prijskamp moeten er per reeks minimum 3 pony’s, elk van een verschillende eigenaar, ingeschreven worden anders worden deze pony’s bij een andere reeks bijgevoegd.
1.3. Reglement Hengstenkeuring
1.3.1. De hengsten worden voor de Hengstenkeuring medisch gekeurd door de veearts van de eigenaar. Hiervoor bestaat een standaardformulier welke men kan downloaden via de website:
www. shetlandstudbook.be, rubriek wedstrijden -> wedstrijdformulieren -> hengstenkeuring.
1.3.2. Dit document van de veterinaire keuring zal samen met het inschrijvingsformulier en de betaling tijdig doorgestuurd worden naar het secretariaat.
1.3.3. Het Belgische Studbook van de Shetlandpony behoudt het recht om via steekproef of meerdere steekproeven, uitgevoerd door de dienstdoende juryleden, een controle aan te vragen bij vermoeden van patella luxatie, subluxatie of dorsale fixatie.
1.3.4. De jongste groep Hengsten (het jaar dat ze drie jaar worden) worden het eerst gekeurd en kunnen de volgende beoordeling krijgen:
· Goedgekeurd = (minimum 72% in 2023).
· 1 jaar uitgesteld = (tussen de 50% en de 71%).
· Afgekeurd = (minder dan 50%).
1.3.5. De oudere Hengsten worden in functie van hun talrijke opkomst opgedeeld in één of meer groepen en kunnen volgende beoordelingen krijgen:
· Goedgekeurd = (minimum 70%).
· 1 jaar uitgesteld = (tussen de 50% en de 69%).
· Afgekeurd = (minder dan 50%).
1.3.6. Eén Hengst kan max. 3 maal voorgesteld worden op een Hengstenkeuring. Indien hij na de derde keer niet goedgekeurd wordt, kan deze niet meer voor de fokkerij gebruikt worden.
1.3.7. De hengstenhouder dient minstens drie maanden eigenaar te zijn van de pony die hij/zij wilt voorbrengen (de datum van mutatie in het paspoort van de hengst geldt als startdatum van het houderschap).
1.3.8. De Hengsten die goedgekeurd worden door de jury mogen zich naar de juryleden begeven om een staal te laten nemen voor het bepalen van de DNA-profiel, controle van de chip, de identificatie van de hengst, definitief opgemeten te worden en een foto welke bij het paspoort zal worden gevoegd.
1.3.9. Hengsten welke definitief goedgekeurd zijn in België en nadien uitgevoerd worden, behouden hun definitief statuut en moeten niet opnieuw worden gekeurd als hij later terug ingevoerd worden. (Wel moeten zij voldoen aan de paragraaf 1.3.11. zijnde het betalen van de importkosten).
1.3.10. Uitgevoerde, niet definitief gekeurde Belgische hengsten, die in het buitenland nooit gekeurd zijn, moeten terug ingevoerd worden met de nodig ITC formulieren en kunnen dan op de hengstenkeuring voorgebracht worden. (Wel moeten zij voldoen aan de paragraaf 1.3.11. zijnde het betalen van de importkosten).
1.3.11. Uitgevoerde, niet definitief gekeurde Belgisch hengsten, die in het buitenland afgekeurd worden of niet voldoen aan de gestelde eisen i.v.m. de fokkerij van het land kunnen niet meer definitief opgenomen worden in België. (Gevolg gevend aan Europese afspraken en richtlijnen).
1.3.12. Ingevoerde hengsten die in het land van herkomst afgekeurd zijn of niet voldoen aan de gestelde eisen i.v.m. de fokkerij van het land kunnen niet definitief opgenomen worden in België.
1.3.13. Ingevoerde hengsten moeten, voor men aan de keuring kan deelnemen, de nodige invoerkosten hebben betaald aan het Belg. Studbook.
1.3.14. Het Belgische Studbook van de Shetlandpony kan beroep aanteken tegen de beslissing van de veearts. Deze aanklacht moet aangetekend gebeuren uiterlijk één week na de hengstenkeuring. Deze medische herkeuring kan enkel gedaan worden door de bevoegde diensten van de RUG of bij expert veearts. Alle kosten van de medische herkeuring met inbegrip van alle verplaatsingsonkosten worden gedragen door het Belgische Studbook, indien deze tegenexpertise negatief is.
1.3.15. De eigenaar van de hengst kan beroep aanteken tegen de beslissing van de jury. Deze aanklacht moet aangetekend gebeuren uiterlijk één week na de hengstenkeuring. Deze herkeuring zal gebeuren door andere juryleden (zij beoordelen de opmerkingen op de keuringsfiche van de juryleden) gevolgd door een medische keuring door de bevoegde diensten van de RUG of bij een expert veearts. Alle kosten van de medische herkeuring met inbegrip van de verplaatsingsonkosten worden gedragen door de eigenaar van de hengst.
www. shetlandstudbook.be, rubriek wedstrijden -> wedstrijdformulieren -> hengstenkeuring.
1.3.2. Dit document van de veterinaire keuring zal samen met het inschrijvingsformulier en de betaling tijdig doorgestuurd worden naar het secretariaat.
1.3.3. Het Belgische Studbook van de Shetlandpony behoudt het recht om via steekproef of meerdere steekproeven, uitgevoerd door de dienstdoende juryleden, een controle aan te vragen bij vermoeden van patella luxatie, subluxatie of dorsale fixatie.
1.3.4. De jongste groep Hengsten (het jaar dat ze drie jaar worden) worden het eerst gekeurd en kunnen de volgende beoordeling krijgen:
· Goedgekeurd = (minimum 72% in 2023).
· 1 jaar uitgesteld = (tussen de 50% en de 71%).
· Afgekeurd = (minder dan 50%).
1.3.5. De oudere Hengsten worden in functie van hun talrijke opkomst opgedeeld in één of meer groepen en kunnen volgende beoordelingen krijgen:
· Goedgekeurd = (minimum 70%).
· 1 jaar uitgesteld = (tussen de 50% en de 69%).
· Afgekeurd = (minder dan 50%).
1.3.6. Eén Hengst kan max. 3 maal voorgesteld worden op een Hengstenkeuring. Indien hij na de derde keer niet goedgekeurd wordt, kan deze niet meer voor de fokkerij gebruikt worden.
1.3.7. De hengstenhouder dient minstens drie maanden eigenaar te zijn van de pony die hij/zij wilt voorbrengen (de datum van mutatie in het paspoort van de hengst geldt als startdatum van het houderschap).
1.3.8. De Hengsten die goedgekeurd worden door de jury mogen zich naar de juryleden begeven om een staal te laten nemen voor het bepalen van de DNA-profiel, controle van de chip, de identificatie van de hengst, definitief opgemeten te worden en een foto welke bij het paspoort zal worden gevoegd.
1.3.9. Hengsten welke definitief goedgekeurd zijn in België en nadien uitgevoerd worden, behouden hun definitief statuut en moeten niet opnieuw worden gekeurd als hij later terug ingevoerd worden. (Wel moeten zij voldoen aan de paragraaf 1.3.11. zijnde het betalen van de importkosten).
1.3.10. Uitgevoerde, niet definitief gekeurde Belgische hengsten, die in het buitenland nooit gekeurd zijn, moeten terug ingevoerd worden met de nodig ITC formulieren en kunnen dan op de hengstenkeuring voorgebracht worden. (Wel moeten zij voldoen aan de paragraaf 1.3.11. zijnde het betalen van de importkosten).
1.3.11. Uitgevoerde, niet definitief gekeurde Belgisch hengsten, die in het buitenland afgekeurd worden of niet voldoen aan de gestelde eisen i.v.m. de fokkerij van het land kunnen niet meer definitief opgenomen worden in België. (Gevolg gevend aan Europese afspraken en richtlijnen).
1.3.12. Ingevoerde hengsten die in het land van herkomst afgekeurd zijn of niet voldoen aan de gestelde eisen i.v.m. de fokkerij van het land kunnen niet definitief opgenomen worden in België.
1.3.13. Ingevoerde hengsten moeten, voor men aan de keuring kan deelnemen, de nodige invoerkosten hebben betaald aan het Belg. Studbook.
1.3.14. Het Belgische Studbook van de Shetlandpony kan beroep aanteken tegen de beslissing van de veearts. Deze aanklacht moet aangetekend gebeuren uiterlijk één week na de hengstenkeuring. Deze medische herkeuring kan enkel gedaan worden door de bevoegde diensten van de RUG of bij expert veearts. Alle kosten van de medische herkeuring met inbegrip van alle verplaatsingsonkosten worden gedragen door het Belgische Studbook, indien deze tegenexpertise negatief is.
1.3.15. De eigenaar van de hengst kan beroep aanteken tegen de beslissing van de jury. Deze aanklacht moet aangetekend gebeuren uiterlijk één week na de hengstenkeuring. Deze herkeuring zal gebeuren door andere juryleden (zij beoordelen de opmerkingen op de keuringsfiche van de juryleden) gevolgd door een medische keuring door de bevoegde diensten van de RUG of bij een expert veearts. Alle kosten van de medische herkeuring met inbegrip van de verplaatsingsonkosten worden gedragen door de eigenaar van de hengst.
2. De Keuringsfiche
2.1 De keuringsfiche voor hengsten
Een pony kan enkel definitief aangenomen worden als hij score haalt van minimum 70% bij minimum 2 juryleden. Indien de pony een score haalt tussen de 50% en de 69% wordt hij onherroepelijk 1 jaar uitgesteld. Pony’s die de 50% niet halen worden afgekeurd.
* Een pony kan uitgesteld worden als hij:
Een pony is definitief geweigerd als er één van de volgende gebreken wordt vastgesteld:
* Een pony kan uitgesteld worden als hij:
- Geen 60 % behaalt op type bij minimum 2 juryleden
- Geen 60 % behaalt op gangen bij minimum 2 juryleden
Een pony is definitief geweigerd als er één van de volgende gebreken wordt vastgesteld:
- Probleem met de tanden (overbeet +25% van de tanddikte of onderbeet).
- zomerrui
2.2. De keuringsfiche voor de merries
3. Reglement voor het voorstellen van de pony's
- De pony wordt opgesteld in punt 1, op drie meter van de Jury.
- Op bevel van de Jury STAPT men met de pony in rechte lijn tot in punt 2, men draait rond dit punt en komt in rechte lijn terug naar punt 1.
- Men draait rond dit punt en vervolgt in DRAF richting punt 3, draait rond dit punt verder steeds in draf tot in punt 4, draait rond dit punt om opnieuw in punt 1 te komen.
- De pony wordt opnieuw voor de jury opgesteld.
- Vervolgens wacht men op instructies van de Jury.
- De pony moet voldoende geoefend zijn zodat hij het parcours vlot kan afleggen en de juryleden een duidelijk beeld kunnen opstellen van de pony.